DT1 14/16 sep 2018

9 uur boot 14 september 2018 Harlingen - Vlieland
9 uur boot 14 september 2018 Harlingen - Vlieland - Wietze Janse

Op vrijdag 14 september ging de wekker vroeg om half 6, het was weer tijd om naar Harlingen af te reizen voor het eerst weekend van Deception Tours op Vlieland.
Al gauw zaten we in de auto, op de A4 al best al druk rond die tijd, maar na een voorspoedige reis stonden we rond half 8 voor de garage bij Doeksen. Moesten nog even wachten voordat hij open ging, maar dan snel de auto weggezet en in het restaurant een heerlijke bak koffie met croissantje besteld. Het volgend uur stroomde de rest van de DT-gangers naar binnen en om kwart voor 9 vertrok de boot richting Vlieland. Was gezellig bijkletsen op de boot en bij Vlieland tikte ik mijn eerste nieuwe Vlieland-soort binnen de Zwarte Stern. Hierna snel naar de fietsverhuur en een mooi e-Bike meegekregen, dan naar Hotelletje de Veerman. Spullen neergezet, camera en verrekijker om, en dan op de fiets eerst richting Lange Paal. Zwartkopmeeuw ingetikt op Westerveld en dan weer verder. Daar aangekomen werd er een Grauwe Klauwier even verderop bij het weilandje van Mensink gemeld, ofwel eerst daar even gaan kijken. Naast een leuk groepje Paapjes, liet de Grauwe Klauwier zich daar ook leuk zien, even tijd in gestoken om wat foto’s te maken, maar de vogel bleef steeds iets te ver weg, toch wat leuke plaatjes kunnen schieten. Hierna weer terug naar Lange Paal, vrij rustig qua vogels op het eiland, wel wat Zwartkoppen en een mooie Vuurgoudhaan. Hierna lekker door het duin gefietst en eind van de middag even terug in het hotel, toen er een Kleine Spotvogel doorkwam op de oostpunt. Direct weer op de fiets gestapt en even later aangesloten bij de groep. De vogel was erg vliegerig en daardoor konden we hem steeds wel terugvinden, maar schoot steeds algauw terug diep in de begroeiing. Derhalve eerst mijn best gedaan om de vogel ook leuk in beeld te krijgen, en toen dat gelukt was, zelf ook nog enkele bewijsplaatjes gemaakt. Hierna weer terug naar het hotel, gezellig een biertje met o.a. Jaap Denee, David Uit de Weerd en Lennaert Steen en dan door naar de Dining voor een gezellig diner met elkaar. Eind van de avond weer terug en dan lekker geslapen.

DT Crew op oostpunt
DT Crew op oostpunt - Kleinespotvogel was vliegerig - Wietze Janse

Op zaterdag 15 september eerst met zijn alleen een gezellig ontbijt, Wim Wiegant in een mooie pyjama, hij blijft zich onderscheiden. Dan weer de fiets op en weer eerst naar Lange Paal en daar een paar uurtjes rondgelopen met als leukste een tuinfluiter en een roepende Bladkoning. Dan door naar de weitjes van Mensink en daar wat tijd gegeven aan het fotograferen van Paapjes, de Grauwe Klauwier zat er ook nog, maar was ook nu weer minder meewerkend. Door naar de Oude Kooi, hier leuk 3x een Sperwer vlak voor, en dan door Bomenland naar het westen. Een leuke groep Bontbekplevieren, Bonte en Kleine Strandlopers, later bleek hier ook nog een Kleine Plevier tussen te zitten. Bij de kazerne gewandeld, Cetti’s Zanger liet zich niet horen. Toen was het tijd voor een lunch in het Posthuis, en terwijl Wim Nap en ik net gingen zitten werd er om de hoek een Bergfluiter spec gemeld met verzoek om te komen helpen. We waren gauw terplaatse, maar omdat de waarnemers midden in het bos liepen, je daar geen bereik hebt, was het moeilijk ze te vinden en daarna nog moeilijker om de vogel terug te vinden. We staken er geruime tijd in, helaas werd de vogel niet meer teruggezien. Dan toch tijd voor een lekkere lunch en dan weer verder. Eerst nog even de bakken afgekeken met Groenpootruiter, Grutto, Kleine Plevier, etc. Omdat er over zee leuke dingen werden gezien daarbij een klein uurtje aangesloten, leverde een mooie Noordse Pijlstormvogel vlak voor op, een Grauwe Pijlstormvogel iets verder weg, 2x een Noordse Stormvogel erg ver weg, en wat Kleine en Grote Jagers op diverse afstanden. Dan nog een poging gedaan om de Bergfluiter terug te vinden en toen was het weer tijd om terug te gaan. In het hotelletje weer gezellig een biertje gedronken en dan weer door naar de Dining voor een gezellige afsluiting van de dag.

PAUZE DT1
DT1 posthuis - Wietze Janse

Op zondag 16 september weer eerst het ontbijt, rustig inpakken en dan eerst een rondje gelopen in het dorp, omdat de wind best stevig was. Daarna de fiets gepakt en op de oostpunt rondgefietst en op verschillende punten gezeten. Eind van de ochtend nog even een kopje koffie en gebak in de Dining dan weer verder vogelen. Harde wind maakte het dat het op vogelgebied vrij rustig was. Tot eind van de middag gevogeld, dan weer richting het hotel, spullen gepakt, fiets afgegeven, en dan de boot op. Rond half 7 kwamen we weer in Harlingen aan, auto uit de garage gehaald, en rond 8 uur weer thuis. Leuk weekend geweest.

Wietze Janse - Meer foto's

Copyright © 1992-2024 Deception Tours - No Guts - No Glory!